

در کل باید گفت در این افتتاحیه در واقع عملا خدمت جدیدی راهاندازی نشده و وعده هایی در خصوص افتتاحیه دوم (در شش ماهه دوم سال ۹۵ ) و افتتاحیه سوم(!) در ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۵ داده شده است...
به گزارش نوری از بهشت، انصارحزبالله نوشت: رهبر انقلاب در دیدار رئیسجمهور و اعضای هیأت دولت در هفته گذشته راه اندازی شبکه ملی اطلاعات را جزء هفت اولویت اصلی کشور و نقشه راه دولت یازدهم بیان داشتند و در این رابطه بیان کردند فضای مجازی، دنیایی رو به رشد، بسیار وسیع و غیرقابل توقف است که فرصتهای بزرگ و تهدیدهایی را هم به همراه دارد. هدف از تشکیل شورای عالی فضای مجازی استفاده از این فرصتها و دفع این تهدیدها است.
امّا آن شبکهی ملّی اطّلاعات را -که خیلی مهم است آن شبکهی داخلی- ما هنوز پیش نرفتهایم؛ خب، با اینکه آقای واعظی هم معتقد به این قضیّه هستند و دوستان همه معتقدند به این قضیّه امّا این پیشرفت نداشته؛ این را بایستی انشاءالله دنبال کنیم که ضربههای بیجبرانی نزنیم و باید در ایجاد شبکهی ملی اطلاعات و راهاندازی آن تسریع شود.
در هفته گذشته آیتالله ناصر مکارم شیرازی در دیدار با محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که در دفتر این مرجع تقلید انجام شد با اشاره به خطرات و آسیبهای بسیار بالای فضای مجازی رها شده فعلی، از سرقت اطلاعات و موارد امنیتی تا آسیبهای فرهنگی و اجتماعی، بر ضرورت ایجاد هر چه سریع تر شبکه ملی اطلاعات تاکید کردند.
وزارت ارتباطات از راه اندازی فاز اول شبکه ملی اطلاعات خبر داد در واقع این سوال مطرح میشود که آیا وزارت ارتباطات در فاز اول، از «تبادل داده داخلی» که قبلاٌ وجود داشت رونمایی کرده است!؟
این طور به نظر میرسد با توجه به دستورات مکرر مقام معظم رهبری در جلسات متعدد در طول این چند سال و تأکید ایشان بر راهاندازی شبکه ملی اطلاعات و اینکه «باید زمینه استفاده صحیح از فضای مجازی فراهم شود نه آنکه به صورت رها و غیر قابل کنترل باشد»، وزارت ارتباطات صرفا جهت کاهش فشار افکار عمومی و برای بستن دهان منتقدین، بصورت نمادین از فاز اول راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، یعنی «هیچ» رونمایی کرد!!
رهبر معظم انقلاب اسلامی در حکم انتصاب اعضای دوره کنونی شورای عالی فضای مجازی در شهریور سال گذشته، با اشاره به اهمیت این شورا در «مواجهه هوشمندانه و مقتدرانه با تحولات این عرصه» و همچنین وظیفهی اصلی این تشکیلات یعنی «سیاستگذاری، مدیریت کلان و برنامهریزی و تصمیمگیریهای لازم و بههنگام و نظارت و رصد کارآمد و روزآمد در فضای مجازی»، ۱۰محور مهم وظایف و مأموریتهای شورای عالی فضای مجازی را ابلاغ کردند.
در بند پنجم این حکم «تسریع در راهاندازی شبکه ملی اطلاعات پس از تصویب طرح آن در شورای عالی و نظارت مستمر و مؤثر مرکز ملی بر مراحل راهاندازی و بهرهبرداری از آن» ذکر شده است و صحبتی از وزارت ارتباطات به میان نیامده است در واقع میتوان گفت صرفاً وزارت ارتباطات موظف به راه اندازی شبکه ملی اطلاعات نمی باشد و شورای عالی فضای مجازی میتواند راه اندازی شبکه ملی اطلاعات را به هر جایی محول کند، وزارت ارتباطات در این سالها هزینههای میلیاردی برای راهاندازی این پروژه دریافت کرده است، آن هم متولی که خود مخالف راه اندازی شبکه ملی اطلاعات بوده است و در صورت راه اندازی ضرر میکند و راهاندازی شبکه ملی اطلاعات خطر بزرگی برای کسب درآمدهای نجومی آنها میباشد. خب مسلماً هیچ وقت شبکه ملی اطلاعات را به معنای واقعی راه اندازی نمیکند و تنها اتفاقی که شاهد آن هستیم این است که با تحریف اصطلاحات و مفاهیم، شبکه ملی اطلاعات دروغین را آنگونه که به نفع خود است اظهار میکند که راه اندازی نموده است.
شایان ذکر است به دنبال برگزاری جلسه پانزدهم شورای عالی فضای مجازی در تاریخ ۱۳۹۲/۱۰/۰۳ تعریف شبکه ملی اطلاعات از قالب برنامه توسعهای حالت دائمی پیدا کرد و در ادامه، مصوبه شورای عالی الزامات حاکم بر تحقق شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیر ساخت ارتباط فضای مجازی کشور به شرح زیر اعلام شد:
شبکهای متشکل از زیرساختهای ارتباطی با مدیریت مستقل کاملاً داخلی و شبکهای کاملاً مستقل و حفاظت شده نسبت به دیگر شبکهها (از جمله اینترنت) با امکان تعامل مدیریت شده با آنها.(که در سالهای گذشته قبلاً انجام شده است).
شبکهای با امکان عرضه انواع محتوا وخدمات ارتباطی سراسری برای آحاد مردم با تضمین کیفیت از جمله قابلیت تحرک. (اجرای این ویژگی بر عهده بخش خصوصی است که تاکنون تا حدودی موفق بوده است)
شبکهای با قابلیت عرضه انواع خدمات امن اعم از رمزنگاری و امضای دیجیتالی به کلیه کاربران. (هنوز به شکل صحیح پیاده سازی نشده است)
شبکهای با قابلیت برقراری ارتباطات امن و پایدار میان دستگاهها و مراکز حیاتی کشور. (هنوز پیاده سازی نشده است)
شبکهای پرظرفیت، پهن باند و با تعرفه رقابتی شامل مراکز داده و میزبانی داخلی. (در سالهای قبل انجام شده است، شایان ذکر است در این بند منظور از شبکه پر ظرفیت شبکه داخلی است و چون کشور قبلا به این مهم دست یافته بود دولت یازدهم صرفا به افزایش پهنای باند خارجی پرداخته است و این موضوع باعث رونق خدمات شرکتهای خارجی گردیده است).
در کل باید گفت در این افتتاحیه در واقع عملا خدمت جدیدی راهاندازی نشده و وعده هایی در خصوص افتتاحیه دوم (در شش ماهه دوم سال ۹۵ ) و افتتاحیه سوم(!) در ۶ ماه نخست سال ۱۳۹۵ داده شده است.
و اما بررسی چند نکته مهم در مورد راه اندازی شبکه ملی اطلاعات: دولت میخواهد که این شبکه را راه اندازی کند اما باید دید که الزامات امنیتی اجرای شبکه ملی اطلاعات به دست متخصصان داخلی بوده و یا جریان نفوذی که متأسفانه وجود دارد هم در این شبکه نقش بازی کرده است؟
حریم خصوصی مردم باید در این شبکه مورد بحث جدی واقع شود و باید دید امنیت این شبکه به چه صورتی انجام شده و به اضافه اینکه تجهیزات که برای این شبکه استفاده شده تجهیزات آلوده به ابزار جاسوسی نباید باشد تا بتوانند از بیرون به آن نفوذ کنند و در حملات سایبری آسیب پذیر باشد، اگر شبکه ملی اطلاعات با همین الزامات راه اندزی شود بسیار موفق خواهد بود.
متأسفانه کشورهایی که داعیه و ادعای دفاع از حقوق بشر را دارند بیشترین سایتهای پورنوگرافی و غیر اخلاقی را راه اندازی کردند که در صدر آن آمریکا قرار دارد که بیشترین سایتهای مستهجن دنیا را هدایت میکند؛ البته کمپانیهای اقتصادی آمریکا در کنار کارهای اقتصادی خود سایتهای پورنوگرافی را اداره میکنند؛ طبق آمار ها ۴۳ درصد مردم دنیا حداقل یک بار یک سایت پورنوگرافی را دیدهاند و بالای ۷۰درصد مردم دنیا به صورت تصادفی در جستجوهای خود در موتورهای جستجو و شبکههای مجازی به این سایتها دسترسی پیدا کرده و تصاویر مستهجن را دیدهاند و این مسئله برای اخلاق در جامعه ما بسیار مهم است.
نکته بعد این است که شبکه ملی اطلاعات از گرایش کشور ما به سمت اباحیگری جلوگیری میکند زیرا فضای مجازی قطعاً بستر بسیار مهم برای نفوذ فرهنگی در جوامع است الان ما شاهد نفوذ فرهنگی توسط برنامههایی مانند اینستاگرام و تلگرام در داخل کشور هستیم مسلماً وقتی شبکه ملی اطلاعات راهاندازی شود باید پیام رسانها در داخل کشور ما در بستر این شبکه قرار گرفته و فعالیت کنند.
یکی دیگر از مباحث اصلی در شبکه ملی اطلاعات رویکردی است که به حوزه اقتصاد مقاومتی بر میگردد، راه اندزی شبکه ملی اطلاعات میتواند سالی دو هزار میلیارد تومان صرفه جویی ارزی برای ما داشته باشد که ما اینترنت جهانی را خریداری نکنیم و همین شبکه داخلی کشور به مردم خدمات ارائه دهد؛ مانند سایت آپارات که یک سایت کاملاً داخلی است و مردم با سرعت بسیار بالایی میتوانند به آن دسترسی داشته باشند.
اشتغال زایی نیز یکی دیگر از مزایایی است که شبکه ملی اطلاعات میتواند داشته باشد؛ در واقع سالی بین ۱۰۰ تا ۱۵۰هزار نفر میتوانند از این طریق شغل داشته باشند.
شبکه ملی اطلاعات نقش بسیار مهمی در اقتصاد مقاومتی، مقابله با نفوذ، ناتو و قتل عام و شبیخون فرهنگی در سطح کشور خواهد داشت؛ در کنار همه مزایای ذکر شده در رابطه با شبکه ملی اطلاعات، امنیت بسیار بالایی در تبادل اطلاعات به وجود خواهد آمد و اطلاعات و ذائقه مردم ما در فضای مجازی توسط دشمن شناسایی نمیشود.