

وقتی بیگانهها به خانه نفوذ میکنند و کار به جشن طلاق میرسد
بسیاری از فیلمها به اختلافات خانوادگی دامن میزنند
برخورد با بیبندوباری و ایجاد اشتغال زمینهساز نهضتملیازدواج
به گزارش نوری از بهشت، حزبالله نوشت: کانون خانواده، موضوعی است که هم در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و هم در قوانین دینی ما بسیار بر آن تاکید شده است و همانطور که رهبر انقلاب نیز در ابتدای ابلاغ سیاستهای کلان خانواده بر آن تاکید کردهاند خانواده، واحد بنیادی و سنگبنای جامعه اسلامی و کانون رشد و تعالی انسان و پشتوانه سلامت و بالندگی و اقتدار و اعتلای معنوی کشور و نظام است.
اما در حال حاضر خطر جدی خانوادهها را تهدید میکند و اگر خانواده فراموش شود بسیاری از ارزشهایی که به آنها معتقدیم فراموش خواهد شد. حقیقت این است که فرهنگ ما مورد هجوم قرار گرفته و ریشههای خانواده با تهدید مواجه شده است و سیاستهای کلی خانواده در زمانی ابلاغ شده است که نیازمند تحرک بیشتر مسئولان برای تحکیم خانوادهها هستیم. در اینباره به گفتوگو با حجتالاسلاموالمسلمین محمدتقی رهبر، امام جمعه موقت اصفهان نشستیم که ماحصل آن در پی میآید:
حساسیت نسبت به سرنوشت خانوادهها
اول ابلاغ سیاستهای کلی نظام خانواده از سوی مقام معظم رهبری به قوای سه گانه در این برهه زمانی چه پیامی دارد؟
در حال حاضر خانواده در کشور ما چالشهای بسیاری دارد. اولاً تشکیل خانواده که بسیار ضعیف و سخت شده است، فرزندآوری و افزایش جمعیت کاهش پیدا کرده، افزایش طلاق و جدایی که موجب شده خانوادهها شدیداً در معرض آسیب قرار بگیرند. و این ابلاغ، نشانگر حساسیت رهبر معظم انقلاب نسبت به سرنوشت خانوادههاست.
کار به جشن طلاق رسیده
آمار طلاق روزبه روز بالا میرود و کار به جایی رسیده است که زن و شوهر در دادگاهها بصورت توافقی طلاق میگیرند و بعد جشن طلاق برپا میکنند!
از فرمایشات آقا اینچنین استفاده میکنیم که باید عدهای از نخبگان، جامعه شناسان، فرهیختگان و دانشمندانِ دلسوز بیایند بحث کنند، چالشهای خانواده را بررسی کنند، عوامل پیدایش چالشها را بیابند و راه حل رفع این چالشها را ارائه کنند.
قانونی در بیقانونی
شما میبینید که امروز دختران و پسران کمتر تن به ازدواج میدهند. علت آن چیست؟ ما در مجلس قانونی را تصویب کردهایم به نام تسهیل ازدواج جوانان، اما نمود عملی این قانون چه شد؟ بازتاب آن چه شد؟ سرنوشت آن به کجا رسید؟
به هرحال هرکسی که آمار و اخبار و کشمکشهای جاری را در خانوادههای الآن ببیند متوجه حساسیت بهجا رهبر انقلاب در این مورد میشود. اما نباید مثل خیلی مسائل بیایند و یک دوره روی آن مانور بدهند و بروند پی کار خودشان! قطعاً جمعی از اندیشمندان و آسیبشناسان باید در این زمینه پیگیری و تحقیق و تفحص داشته باشند.
نفوذ بیگانه به خانهها
البته از عوامل بیگانه هم نباید غافل شد. ماهوارهها، بیبندوباریهای درون جامعه، رابطههای تلفنی که بسیار رایج شده و دسترسی آسان افراد به همه جا که به راحتی تحت تاثیر قرار میگیرند. بالأخص رسانههایی مثل بیبیسی و منوتو و امثالهم که پای متلاشی کردن خانوادهها ایستادهاند. از درون خانهها این عوامل بیگانه سر در آوردهاند. از طرفی هم مشوّق برای ازدواج نیست، همچنین اعتقادات ضعیف شده. سابقاً زن و شوهر با هزار مشکل میساختند اما الآن با اندک اختلافی راهی دادگاه خانواده میشوند برای طلاق دادن و طلاق گرفتن. این آسیب واقعاً بزرگی است و ما انتظار داریم که مسئولین فرهنگی ما از کنار این موضوع به سادگی نگذرند و این طور نباشد که چهار روز بنشینند یک حرف هایی بزند و بعد هم تمام بشود و برود!
شعاری برخورد نکنیم
نباید از این پیامی که حضرت آقا دادند شعاری و مقطعی عبور کرد. متأسفانه دستگاه فرهنگی کشور ما ضعیف است، فیلم هایمان ضعیف است و خیلی از این فیلمها به اختلافات خانوادگی دامن میزنند، خیلی از مراکز آزاد و کنسرتها وغیره زمینه بیبندوباری را فراهم میآورند و ما روز به روز داریم استحاله فرهنگی میشویم. و یکی از ضربات استحاله فرهنگی، ضربه به خانوادههاست. ما امیدواریم مسئولین و دلسوزان این مسئله را جدی بگیرند. شورای عالی انقلاب فرهنگی، دستگاههای قضایی، رسانه ها، نهادهای فرهنگی و اجرایی و مجلس ترکیبی را تشکیل بدهند برای بررسی این عوامل و راه چاره آن، که وضعیت از این بدتر نشود.
راه چارهای به نام ستاد
اشاره کردید به تصویب قانون تسهیل ازدواج جوانان در مجلس و سرنوشت نامعلوم آن. حال باید چکار کرد که این سیاستهای کلی نظام خانواده در مراحل تصویب و اجرا به سرنوشت قوانین قبلی دچار نشود و نقض قرض صورت نگیرد؟
خود مجلس و به خصوص کمیسیون فرهنگی باید توجه ویژهای به این موضوع داشته باشند و بررسی کنند، همچنین شورای عالی انقلاب فرهنگی و رسانه ملی و وزارت ارشاد و سایر نهادهای فرهنگی باید شورا یا ستادی را مأمور پیگیری فرمایشات آقا و بررسی علل آفات خانواده تشکیل دهند، بلکه بتوانند برای آینده قدمی در راه تسهیل ازدواج، حل اختلافات و البته رفع بیبندوباریهای موجود در جامعه بردارند.
یک خانواده مسلمان نباید با هر اختلاف کوچکی فوراً راهی دادگاه شوند. البته از طرفی برخی عوامل حکومت متأسفانه به خواب فرو رفتهاند و مسائل فرهنگی را بسیار ساده گرفتهاند. تمام این مسائل باید توسط کارشناسان اهل فن بررسی شود و یک نهضتی راه بیفتد چه در قانونگذاری و چه در راهچاره عملی پیگیر فرمایشات آقا باشند.
اشتغال اولین قدم است
به عنوان سوال آخر، یکی از بندهای این سیاستهای کلان، راه اندازی «نهضت ملی ازدواج» است. بفرمایید که چگونه میتوانیم این نهضت ملی را راهاندازی کنیم.
برای راهاندازی این نهضت ملی باید به چند مسئله توجه داشت که یکی از آنها مسئله اشتغال جوانان است. جوانی که بیکار است نمیتواند ازدواج کند. پس برای اشتغال باید اقدام جدی صورت بگیرد. این آقایانی که آنقدر شعار ایجاد اشتغال سر میدادند الآن به ما بگویند که آیا بیکاری کمتر شده یا بیشتر؟
برخورد با بیبندوباری قدم بعدی است
مسئله بعدی جلوگیری از بیفرهنگی و فساد و بیبندوباری در جامعه است. همانطور که اشاره کردم فیلمها، سینما، کنسرتها، بیحجابیها که الآن به کشف حجاب رسیده باید از اینها جلوگیری بشود.
مسکن را جدی بگیریم
فرهنگسازی برای پسران و دختران که تشریفات را کم کرده و به اقلّ ضرورتها اکتفا کنند. مسئله بعدی مسکن جوانان است و ما در آن قانونی که در مجلس تصویب شد تمام این مسائل را داشتیم. برای مثال در آنجا عنوان شده بود که سربازی جوانان متأهل کاهش پیدا کند یا در مسئله استخدام اولویت را به افراد متأهل بدهیم. و البته راههای بسیار دیگری هم وجود دارد که این موارد را میتوان از اهمّ آن برشمرد.