

افتخار به قناعت، هسته مرکزی سبک زندگی دینی
قناعت و خساست چه تفاوتی با هم دارد؟
آرامش در سایه ساده زندگی کردن
انسان پیوسته به دنبال آرامش است وهر کس برای تحصیل آن به نحوی کوشش می کند ، بیشتر افراد سعی می کنند که آسایش و راحتی خود را با به دست آوردن مال،کسب مقام و تجملات زندگی فراهم سازند و هرگاه موفق نشدند، نگران شده و خود را بدبخت می دانند. آن چه موجب آسایش و راحتی جسم و روح انسانی است، قناعت و بی توجهی به امور مادی دنیا است.حرص و طمع دشمن آرامش انسان است، لیکن قناعت که نقطه مقابل حرص است می تواند آرامش را برای وی به ارمغان آورد. هنگامی که فرد به آنچه در اختیار دارد، اکتفا میکند و در زندگی، خود را با درنظر داشتن امکانات موجود،اداره میکند و سختی بسیاری از امور همچون فعالیتهای طاقت فرسا، نگرانی از کمبودها و اظهار نیاز به دیگران را از خود دور میسازد به آرامش دست می یابد. آسایش جز در سایه ساده زندگی كردن به دست نمی آید و البته ساده زندگی كردن منافاتی با رفاه ندارد.
از قناعت خجالت نكشید
رهبر فرزانه انقلاب خطاب به زوج های جوان از آنان می خواهند که از قناعت خجالت نکشند:
"قناعت كنید، از قناعت خجالت نكشید. بعضی ها خیال میكنند كه قناعت مال آدم های تهیدست و فقیر است و اگر آدم داشت، دیگر لازم نیست قناعت كند. نه، قناعت یعنی در حدّ لازم، در حد كفایت، انسان توقّف كند."
متاسفانه خیلی از افراد، معنی قناعت را نمیدانند. قناعت به معنای تشویق به سستی، تنبلی و نداری نیست. واژه قناعت به معنای رضایت است؛ خرسندی، رضا به قسمت، بسنده کردن ،راضی شدن به اندک چیز،خرسند گردیدن .
تفاوت قناعت و خساست
گاهی ممکن است مقوله قناعت با خساست و بخل اشتباه شود. در تفاوت قناعت و بخل گفتنی است که قناعت بیشتر در اخلاق فردی مطرح است و مربوط به استفاده بهینه از امکانات زندگی واجتناب از زیاده روی درهزینه ها و مصارف و رضایت به نعمت های الهی است، اگر چه اندک باشد، در حالی که خساست و بخل مربوط به اخلاق اجتماعی است، آنگاه که انسان باید به یاری دیگران بشتابد و از امکانات مالی و اعتباری خویش در جهت دستگیری و یاری برادران مومن خویش مصرف نماید، بخل بورزد و هزینه نکند.قناعت نمود مناعت طبع و بزرگواری وزهد وتحمل آدمی است، در حالی که بخل صفت رزیله و ناشی از حقارت نفس و نمود خودخواهی انسان است.
نتایج قناعت بر سبک زندگی پاكترين زندگي
مَن عمل صالحاً من ذکرٍ او اُنثی و هو مومنَ فلنحییَّهُ حیاهً طیبه؛ هر مرد و زن با ایمانی که کار نیکی انجام دهد او را زندگی پاکیزه خواهیم بخشید..
از حضرت علی علیه السلام پرسیدند که منظور خداوند از حیاه طیبه چیست ؟ فرمودند: هی القناعهِ.
رضایت خداوند
امام صادق علیه السلام می فرمایند: هر که به معاش اندک خدا راضی گردد خدا هم به عمل اندک او راضی شود. امام رضا علیه السلام فرموده اند: کسیکه جز به روزی زیاد قناعت نکند، جز عمل بسیار او را بس نباشد و هر که روزی اندک کفایتش کند عمل اندک هم کافیش باشد.
میوه قناعت، عزت و آبرو
میوه قناعت عزت و آبرو برای انسان است .همان طور که حضرت علی علیه السلام می فرمایند: عزّت و سربلندی نتیجه قناعت است.
سبکی حساب در روز قیامت
حضرت علی علیه السلام فرموده است: ِاقنَع بِما اوتیتَهُ َحِفَّ علیکَ الحساب
به آنچه داده شدی قناعت ورز تا حساب روز قیامت بر تو سبک و آسان گرد.
بی نیازی از مردم
رسول خدا صلی الله علیه واله وسلم فرمودند: هر که خواهد بی نیازترین مردم باشد باید به آنچه در دست خداست اعتمادش بیشتر از آنچه در دست دیگرانست بوده باشد.
خصوصیات افراد قانع
حضرت علی علیه السلام فرمودند: قانع ترین مردم باش تا شکرگزارترین آنان باشی . آزادگی، مردانگی،همت بلند و کسب روزی از راه حلال از دیگر ویژگی های افراد قانع است و اینکه این انسان های با عزت،زیادی اموال خود را به خمس و زکات و انفاق اختصاص می دهند.
فرهنگ اجتماعی قناعت، پلی به سوی مدینه فاضله
اگر در میان افراد جامعه ای فرهنگ غنی قناعت رواج داشته باشد، مدینه فاضله ای که مدّ نظر اسلام است تجلی می یابد. دیگر حق محرومان، مستضعفین و بقیه مردم ضایع نخواهد شد.در سایه چنین فرهنگی به جامعه ای معتدل و میانه رو دست می یابیم که همه به حق و حقوق فردی خود راضی هستند ودیگر ولع و طمع آنها را در دام خود اسیر نمی کند و باعث ناامنی در جامعه یا رکود اقتصادی ویا مشکلات فراوان دیگر نمی شوند. چرا که هدف از زندگی اجتماعی رعایت حقوق دیگران و عمل کردن به وظایف اجتماعی است که با عمل کردن به دستورات دین انسان ساز اسلام می توانیم به سرمنزل مقصود برسیم.