

شیوا دارای چهار دست بوده و در یکی از دستان خود، نیزهای سه شعبه را در دست دارد که نام آن «تریشول» است و یکی از سلاحهای شیطان به حساب میآید.
به گزارش نوری از بهشت، مصاف نوشت: از دیگر مسائل مقدّماتیای که پیرامون عرفان یوگا مطرح میشود، آشنایی با بزرگان و افراد برجسته این عرفان یا به عبارت سادهتر، آشنایی با یوگیهایی است که مدّعی رسیدن به بالاترین درجه از این عرفان بوده و افکار و عقاید یوگا را در میان تمامی مردم جهان منتشر میکنند. یکی از مهمترین این افراد، «شری راما کریشنا پاراماهامسا» است که تأثیرات چشمگیری در احیای آیین هندو و ترویج یوگا داشت و در دوران حیات خود شاگردان سرشناسی را تربیت کرد که «سوامی ویوکاناندا(1)» یکی از آنان است.
راما کریشنا یکی از معروفترین چهرههای هند و از اساتید بزرگ بسیاری از مکاتب آیین هندو به شمار میرود که در قرن نوزدهم میلادی (18 فوریه 1836) در روستای کاماپوکور در بنگال هندوستان و در یک خانواده فقیر برهمن(2) به دنیا آمد(3).
در مورد دوران تولّد او رؤیاپردازیهای بسیاری صورت گرفته است. از جمله اینکه پدر راما کریشنا مدّعی بود در رؤیایی یکی از الهههای [خدایان] هند به نام ویشنو(4) به وی نوید داده که در جسم فرزند او حلول کرده و به عنوانِ پسرِ او به دنیا خواهد آمد(5).
پدر و مادرراما کریشناپس از به دنیا آمدن او،نامگادادهار (Ghadadhar)را برای او انتخاب کردند. وی بعدها به نام «فرزند کالی» و «راما کریشنا» معروف شد.
در مورد دوران کودکی و نوجوانی راما کریشنا نکات قابل توجّهی وجود دارد که از میان آنها میتوان به موارد ذیل به عنوان مهمترین این نکات اشاره نمود(6):
- وی در این دوران و در زمانیکه به انجام آیین مذهبی هندو میپرداخت، از خود بیخود میشد و مدّعی بود که در جریان این حالات، توانسته است با خدا ارتباط برقرار کند.
- او هیچ علاقهای به مطالعه و آموزش نداشت و همواره تلاش میکرد تا از تحصیل در مدارس هند و مطالعه کتاب فرار کند. همین مسئله موجب شد که در دوازده سالگی درس را رها کرده و هرگز به ادامه تحصیل نپردازد.
راما کریشنا در سن 16 سالگی به دلیل فقر بیش از حد، مجبور به ترک خانوادهاش شد و برای انجام کار به معبد «کالی» یکی از الهههای [خدایان] هندو در شهر «داکنیشوا» رفت. حضور راما کریشنا در این معبد را میتوان نقطه عطفی در زندگی او دانست. او از زمان حضورش در این معبد، فراگیری تعالیم دینی هندو را آغاز کرد و پس از مدّتی توانست علاوه بر قرار گرفتن در جایگاه «روحانی مذهبی معبد کالی»، عنوان «فرزند کالی» را نیز به خود اختصاص دهد. همین مسائل موجب شهرت یافتن او در میان مردمان هند شد(7).
راما کریشنا در نهایت در سن 50 سالگی و در سال 1886 میلادی در کشور هندوستان درگذشت.
با توجّه آنکه حضور راما کریشنا در معبد کالی نقطه عطف زندگی او به حساب میآید و وی خود را یکی از ارادتمندان ویژه کالی میدانست، لازم است توضیحاتی پیرامون این الهه هندو ارائه گردد. «کالی» که برخی او را همسر «شیوا» و برخی دیگر او را دختر «شیوا» میدانند، یکی از الهههای هندو است که تجسّمی از شیطان محسوب میشود(8).«شیوا» نیز یکی دیگر از الهههای هندو است که بنابر عقاید این دین، به صورت بیگانهای تاریک و دیوسان ظاهر شده و با تمامی دیگر خدایان و همچنین با انسانها در تضاد و دشمنی است(9).
عکس ذیل، تندیسی است در بنگلور هندوستان که در آن، شیوا در حال انجام مدیتیشن میباشد.
در این تندیس نکات قابل توجّهی وجود دارد:
- در وسط پیشانی شیوا، یک چشم قرار دارد.
- شیوا دارای چهار دست بوده و در یکی از دستان خود، نیزهای سه شعبه را در دست دارد که نام آن «تریشول» است و یکی از سلاحهای شیطان به حساب میآید.
- به دور گردن و بازوان شیوا سه مار حلقه زده است [این نکته را باید در نظر داشت که بنابر متون کهن، مار نماد شیطان است].
- شیوا در حال انجام مدیتیشن است که نماد یوگا به حساب میآید و یوگیان این عمل را وسیلهای برای دستیابی به آرامش و اتصّال به ایشوارا [یا همان شیوا، خدای مورد پرستش یوگا(10)] میدانند.
با در نظر گرفتن این نمادها، میتوان دریافت که حتّی هندویان نیز شیوا را یکی از تجسّمهای شیطان میدانند.
با توجّه به توضیحاتی که ارائه گردید، راما کریشنا را بیشتر میتوان یک شیطان پرست دانست تا یک خداپرست؛ کما اینکه در هر دو تصویری که از ویدر ابتدای یادداشت ارائه گردید، او با دست راست خود در حال نشان دادن علامت «دست شاخدار» که نماد شیطان پرستان است، میباشد. [به تصاویر دقّت کنید!!!]
به یاری خدا ادامه دارد...
نویسنده: محمّد حسن نجّاری
فهرست منابع:
1. سامی ویوکاناندا، یکی دیگر از مشاهیر یوگا محسوب میگردد که نقش چشمگیری در ترویج این عرفان در دوران معاصر داشته است. یادداشت بعدی به توضیح پیرامون زندگینامه وی اختصاص داده شده است.
2. برهمنها همان رحانیون مذهبی هندو هستند.
3. Heehs, Peter;Ramakrishna Paramahamsa, 2002, p430.
4. در آیین هندو خدایان بسیاری مورد پرستش قرار میگیرند که بسیاری از آنها مذکّر بوده و تنها سه تن از آنان مؤثن و زن هستند؛ برهما (خدای آفریننده)، ویشنو (خدای نگهدارنده) و شیوا (خدای نابودکننده). بنابراین، ویشنو یکی از خدایان مؤنّث هندو و نگهدارنده امور بوده و نماد نیروی آفتاب است.
5. Chatterjee, Partha; The nation and Its Fragments: colonial and Postcolonial Histories, Princeton University Press, 1993, pp 46-47.
6. Jackson,Carl T; Vedanta for the West, Indiana University Press, 1994, p 17.
7. Harding,Elizabeth U; Kali, the Dark Goddess of Dakshineswar, Motilal Banarsidass, 1998, p 251.
8. «آنتون سِزاندور لِیوی (Anton Szandor Lavey)» نیز در کتاب «انجیل شیطانی (The Satanic Bible)» به این مسئله اشاره کرده و در صفحات 32 و 85 این کتاب «کالی» و «شیوا» را از الهههای شیطانی هندو معرّفی کرده است.
9. کاوندیش، ریچارد: اسطورهشناسی: دایرةالمعارف مصوّر اساطیر و ادیان مشهور جهان، ترجمه رقیّه بهزادی، تهران: نشر علم، چاپ اوّل، ۱۳۸۷، ص۵۷.
10. در یادداشتهای بعدی و ذیل بررسی اعتقادات یوگا، توضیحات بیشتری پیرامون «پرستش شیوا در یوگا» ارائه خواهد شد.