

عدم ورود سریع مسئولین برای تصمیم گیری برای فضای مجازی و بیتوجهی به فرامین رهبر فرزانه انقلاب درباره شورای عالی فضای مجازی در کوتاه زمان میتواند ما را با چالشهای بسیاری بزرگی در سطح جامعه و در تمام سطوح روبرو کند...
به گزارش نوری از بهشت، انصارحزبالله نوشت: امروزه در سطح دنیا و با گستردهتر شدن ارتباطات انسانها از طریق رسانههای جمعی، میدان بازی از روی زمین به افکار و قلوب مردم منتقل شده است.
بهترین ابزار تاثیرگذاری بر روی ذهن و قلب مردم استفاده از شیوههای خاص مهندسی اندیشه و رسانه برای تغییر ترجیحات افراد در جامعه برای نیل به اهداف خاص است که امروز این نقش مهم را فضای مجازی به دوش میکشد.
در شرایط فعلی، کشور ما با پدیدههایی نظیر شبکههای مجازی وOTTها روبرو شده است و تبداشتن یک ابزار هوشمند و حداقل دو برنامک مجازی در میان سالهای ۹۱ تا ۹۴ که تا امروز ادامه دارد به خوبی دیده میشود.
از هجوم یکباره به ویچت و اتفاقات ناگوار پیش آمده برای مردم پس از استفاده از آن تا بزرگترین مهاجرت آنلاین در سطح دنیا که در سال ۹۴ میان وایبر و تلگرام توسط ایرانیان اتفاق افتاد همه و همه نمایانگر یک تغییر بزرگ در رفتار اجتماعی مردم ماست و این مهم را برای ما مشخص کرد که باید هرچه سریعتر آنان نسبت به استفاده صحیح از این ابزارها و تهدیدات این فضای زیستی جدید آگاه شوند.
در این میان صاحبان این ابزارها و رسانهها که حتی در شرایط تحریمهای هوشمند بر ضد کشورمان فعالیتهایشان بدون کوچکترین خللی در حال انجام شدن بود از فضای غفلت بوجود آمده توسط مسئولان ذیربط که البته ممکن است این غفلت عمدی بوده باشد! نهایت استفاده را کردند و مردم ما بدون داشتن آگاهی لازم در خصوص مولفههایی نظیر اعتیاد رسانهای و... به این ابزارها بسیار وابسته شدند، بطوریکه امروز بزرگترین تعداد مخاطب در تلگرام و برخی شبکههای مجازی را ایرانیان به نام خود ثبت کردهاند و متاسفانه در برخی از پدیدههای منفی اجتماعی مانند طلاق و جرایم دیگر این حضور تاثیرات بسیاری داشته است.
اما تلگرام که جای پای خود را برای سرقت و پایش اطلاعات، عدم احساس خطر برای فیلترشدن و... در سطح کشورمان محکم میدید حتی درخواست بالاترین مقام در حوزه فناوری اطلاعات مبنی بر انتقال سرورهایش به داخل کشور را رد کرد و بدتراز این حتی به درخواست مسئولان ما برای فیلتر کردن محتوای مستهجن به صورت روباتها و کانالهای عمومی پاسخ گستاخانه داد و این درحالیست که به عنوان مثال حتی در کشور کوچک امارات قوانین سختگیرانهای برای فعالیت این برنامکهای مجازی وجود دارد.
تاثیر برنامکهای مجازی
بر انتخابات ایران رئیس NSA را به رژیم صهیونیستی کشاند
در ایام نوروز ۹۵ و پس از انتخابات ۷ اسفند مایکل راجرز رئیس آژانس امنیت ملی آمریکا که همزمان فرمانده سایبری آمریکا است به سرزمینهای اشغالی سفر کرد تا متحدان منطقهای رژیم آمریکا را از تاثیرات شبکههای مجازی بخصوص تلگرام و تاثیرگذاری آنان بر افکار عمومی ایرانیان آگاه کند.
این سفر دارای دو هدف عمده بود که هدف نخست آن برنامهریزی برای حملات سایبری بزرگتر از استاکسنت، سرقت و پایش اطلاعات و تقویت هرچه بیشتر آمریکا و اهداف آن بر بستر اینترنت وشبکههای مجازی در میان ایرانیان و هدف دوم رخنه از طریق برجام به کمک جریان نفوذ با ابزارهای فضای مجازی بود.
هرچند نقش تلگرام در نتایج انتخابات ۷ اسفند مشهود بود، اما متاسفانه وجود کانالهای غیراخلاقی به زبان فارسی برای استحاله اخلاقی مردم ما که بسیاری از آنها در سفر مایکل راجرز به سرزمینهای اشغالی برنامهریزی شده است میتواند ضربههای مهلک اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی به جامعه ما وارد کند.
اما در بحث داغ شدن خبر«فیلتر کانالهای غیر اخلاقی تلگرام توسط مدیران آن» چند نکته مهم در حوزه تاکتیکهای جنگ روانی-رسانهای وجود دارد که باید به آن اشاره کرد.
مدیران تلگرام و برخی از جریانات نفوذی داخل کشور به شدت خطر فشار و مطالبه عمومی برای فیلتر شدن ابزار شبکهای خود را جدی میبینند و برای فریب افکار عمومی از تکنیکهای رسانهای با هدف کم کردن حساسیت روی این برنامک در میان مردم و مسئولین استفاده میکنند.
از مهمترین تکنیکهای رسانهای در این خبر میتوان به تکنیک شایعه اشاره کرد.
زمانيکه مردم دسترسی به اصل منبع خبر نداشته باشند، شايعه آغاز ميگردد و تكرار آن بدون ارائه برهان و دليل ادامه مييابد تا تقريبا بسياري از مردم آن را باور ميكنند و درنهايت شيوه معيني براي ترويج آن پيش گرفته ميشود.
در اينجا يك شرط اساسي براي كامل شدن شايعه وجود دارد. اين شرط عبارت است از اهميت پيشامد يا شخصي كه در شايعه مطرح شده و همچنين ضرورت وجود ابهامي كه شايعه را فرا گرفته باشد و هرچه به دامنه این شایعه اضافه شود، حساسیت عمومی نسبت به موضوع کم خواهد شد.
دومین تکنیک مهم استفاده شده در این خبر تاكتيك دروغ بزرگ يا استفادهازدروغ محض است.
اين تاكتيك قديمي عمدتا براي مرعوب كردن حريف و يا حتي براي مرعوب كردن افكار عمومي مورد استفاده قرار ميگيرد. بدينمعني كه پيامي را كه به هيچ وجه واقعيت ندارد را بيان ميكنند.
معروفترين مورد استفادهاي كه از اين تاكتيك شده، در زمان هيتلر و توسط گوبلز بوده است. گوبلز ميگويد: دروغ هر قدر بزرگتر باشد، باور آن براي تودههاي مردم راحتتر است.
وي ميگويد اين تاكتيك هم براي مرعوب كردن دشمن و هم تهييج افكار عمومي، تشويش نيروها و مرعوب ساختن دشمن استفاده میشود.
گوبلز ميگويد دروغ را به حدي بزرگ بگوييد كه هيچكس جرات و فكر تكذيب آن را نكند. او ميگفت: بعضي مواقع دروغهايي ميگفتم كه خودم از آنها ميترسيدم.
به نظر میرسد خبر فیلتر محتوای غیر اخلاقی تلگرام از دو تاکتیک اصلی اشاره شده استفاده کرده است، هرچند تکنیکهای دیگری هم نظیر تبخیر(پخش شایعه برای گمراهی مخاطب)، تبلیغ و ضد تبلیغ، تاکتیک بازگشتی(ساختن دروغ براي تست حريف) در اینچنین خبرهایی استفاده میشود.
باید توجه داشت با گستردهتر شدن رسانههای جمعی، سرعت انتقال اطلاعات چه درست و چه نادرست هم بیشتر شده است و تنها راه در امان ماندن از این آسیبها ارتقای سواد رسانهای و سواد فضای مجازی مردم در سطح جامعه و همچنین استفاده هدفمند آنان از ابزارهای هوشمند است.
عدم ورود سریع مسئولین برای تصمیم گیری برای فضای مجازی و بیتوجهی به فرامین رهبر فرزانه انقلاب درباره شورای عالی فضای مجازی در کوتاه زمان میتواند ما را با چالشهای بسیاری بزرگی در سطح جامعه و در تمام سطوح روبرو کند.
باید توجه داشت دشمن هر لحظه در حال استفاده از این فضا برای کسب اطلاعات استراتژیک از کشور ما و طراحی ضربههای سهمگین فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و... است.